Eden zahtevnejših in cenjenih poklicev pri nas je mlinar. Žal ta starodavna obrt počasi izumira, kot večina obrti, saj velike tovarne hitreje in ceneje opravljajo mlinarjevo delo. Je pa kvaliteta še vedno na strani mlinarja. Mlinarji so mojstri svoje obrti, saj proizvajajo eno najosnovnejših sestavin v prehrani ljudi po celem svetu, to je moka. Žita s pomočjo mlinov predelajo v moko. Imajo znanje in spretnosti, ki se prenašajo iz roda v rod. Zato so dandanes zelo spoštovani, saj ohranjajo starodavno tradicijo in kulturo pridelave žita. Njihovo delo se začne z skrbno izbiro žita. Bodisi pšenice ali koruze bodisi ječmena ali rži. Najprej mora žito očistiti, da odstrani vso umazanijo. Ko to opravi žita skladišči v velikih silosih, kjer čakajo na mletje.
Skladiščenje je zelo pomembno, mlinar mora paziti predvsem na vlago, saj se plesni kaj hitro lahko razvijejo. Ko ima vse to pripravljeno pa se začne mletje v mlinu, običajno mletje poteka z kamnitimi valji. Med samim mletjem se sproščajo razna olja, ki dajo moki potreben vonj in okus. Po končanem mletju se moka pripravi, zbere in embalira za nadaljnjo prodajo. Moko največkrat uporabljamo za peko kruha in pekovskih izdelkov, pripravo testenin in še bi lahko naštevali. Ja. Mlinarjevo delo v mlinu je pomemben člen prehrambne verige, ki zahteva strokovno znanje in predanosti sploh h kakovosti. Mlinarjevo delo ne le da omogoča pridobivanje kvalitetne moke temveč tudi ohranja pomembno kulturno dediščino mlinarstva, ki sega globoko v zgodovino našega obstoja in človeštva. Nekako se mi zdi, da se ta obrt mlinarstva kakor tudi druge obrti, počasi vračajo nazaj. Vedno več nas je, ki znamo ceniti kvaliteto. Kar moka iz mlinarjevega mlina sigurno je. mlinar namreč stremi k temu da naredi kvalitetno moko, ne pa kot velike tovarne, ki stremijo k čim večji prodaji.